OPAKOWANIE I PRZECHOWYWANIE
Przetwory owocowe i warzywne pakowane są w słoje szklane, puszki z białej blachy oraz kartony tekturowe. Na opakowaniu
ktyn, tylozy czy wreszcie barwników syntetycznych, używanych do poprawienia barwy produktu, albo sztucznych środków słodzących. Wykrycie tych zafałszowań możliwe jest po przeprowadzeniu odpowiednich badań laboratoryjnych za pomocą różnych odczynników chemicznych.
powinny być podane: data produkcji i termin ważności produktu. Opakowaniem hurtowym są beczki drewniane, faski i skrzynki
Konserwy nie powinny być narażane na przemarzanie, gdyż tracą wartości konsumpcyjne, a po rozmarznięciu nie nadają się do dalszego przechowywania.
Szczególnie wrażliwe na przechowywanie są susze, które wymagają przewiewnych pomieszczeń, zabezpieczenia od wilgoci i promieni słonecznych; łatwo chłoną zapachy innych produktów. Przechowywane luzem tracą szybko swój charakterystyczny aromat, łatwo również pleśnieją i tęchną. Susze powinny być przechowywane w wielowarstwowych torbach papierowych (pergaminowych) lub w tomofanie. Susze przechowywać należy w pomieszczeniach zaciemnionych w 0-S-5°Cf przy wilgotności względnej 60-^70%. Opakowaniem ochronnym są beczki, wielowarstwowe torby papierowe, pergaminowe i torebki tomofanowe. Torby papierowe powinny być zszywane bez zawijania brzegów, opakowania tomofanowe, zaklejane mechanicznie przez zgrzewanie, powinny ściśle przylegać do sformowanych kostek suszu. Susze należy chronić przed szkodnikami.
Mrożonki pakowane są najczęściej w parafinowane kartony. Ich składowanie wymaga odpowiednio niskiej temperatury w granicach od -6 do -10°C.