A A A

PAKOWANIE I PRZECHOWYWANIE JAJ

Opakowaniem jaj świeżych, chłodniczych i wapnowanych są skrzynki drewniane, tzw. ćwiartki, mieszczące 360 sztuk jaj, i dwukrotnie większe skrzynki, tzw. połówki, mieszczące 720 jaj. Skrzynki powinny być wykonane z drewna suchego i bezwonne-go, gdyż przez porowate skorupki jaja wchłaniają zapachy. Jaja w skrzynkach o pojemności 360 sztuk układa się warstwami w kratki tekturowe, oddzielone przekładkami. Jaja w skrzyniach 0 pojemności 720 sztuk układa się w czterech warstwach w suchej wełnie drzewnej. Każda warstwa powinna zawierać 180 jaj ułożo­nych w 10 rzędach po 18 sztuk. Ponadto stosowane są skrzynki tzw. pięćsetki, do których pakuje się 5 warstw jaj po 100 sztuk w kratkach. Jaja powinny być zawsze układane szerszym końcem do góry. Dla zabezpieczenia jaj w okresie mrozów skrzynki wy­kładane są papierem. Na każdej skrzynce jaj umieszczona jest nalepka zawierająca oznaczenie klasy jakości, znak zakładu pa­kującego jaja, nazwę zakładu wysyłającego oraz datę oceny i nor­mę jakościową. Jaja świeże powinny być przechowywane w suchych, czystych 1 chłodnych pomieszczeniach pozbawionych obcych zapachów. Jaja przechowywane są w koszach lub przewiewnych skrzynkach.