PAKOWANIE I PRZECHOWYWANIE OWOCÓW
Zbiór owoców każdej odmiany powinien być dokonany we właściwym czasie, tzn. po osiągnięciu odpowiedniej dojrzałości, wpływa to bowiem na wartości smakowe i możliwość przechowywania. Owoce zebiane zbyt późno łatwo ulegają zepsuciu i do przechowywania się nie nadają. Owoce należy w zasadzie zbierać ręcznie, aby zapobiec ich obtłukiwaniu lub zgnieceniu.
Po zebraniu owoców należy je posortować, a następnie umieścić we właściwym opakowaniu. Opakowaniem mogą być skrzynki lub łubianki i kosze. Owoce bardziej delikatne owija się w papier lub bibułkę, a skrzynki lub łubianki wykłada papierem. Owoce większe i bardziej delikatne układa się w opakowaniu ręcznie rzędami, drobniejsze nasypuje się do opakowań.
Owoce powinny być przechowywane w chłodnych pomieszczeniach w granicach temperatur 0^- + 4°C i wilgotności dochodzącej do 90%. Co pewien czas owoce powinny być przebierane, a znalezione sztuki nadpsute — usuwane.