PRZEGLĄD WAŻNIEJSZYCH OWOCÓW
Do owoców ziarnkowych zaliczamy przede wszytkim jabłka i gruszki.
Rys. 42. Owoce ziarnkowe: a) jabłko — odmiana Jonathan, b) gruszka — odmiana Klapsa
Jabłka (rys. Ala) są owocem drzew jabłoni z rodziny różowatych. Zbioru owoców dokonuje się w okresie dojrzałości zbiorczej, która najczęściej nie pokrywa się z dojrzałością spożywczą. Według pory dojrzewania spożywczego jabłka dzielimy na letnie,
TABELA 18
Gruszki
Gruszki (rys. 42b) są owocem rzekomym, powstałym z zalążni i dna kwiatowego. Do konsumpcji używane są odmiany szlachetniejsze. Owoc gruszy jest stosowany do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Odmiany, zależnie od pory dojrzewania, dzielimy na letnie, jesienne i zimowe (tab. 18).
Wiśnie
Gruszki są na ogół owocem delikatniejszym od jabłek, o krótszym okresie przechowywania.
• Najważniejszymi owocami pestkowymi są: czereśnie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, morele, migdały i mango.
Owoce czereśni stanowią-w przeważającej części produkt bezpośredniego spożycia, niektóre tylko odmiany mogą być przerabiane na kompoty. Owoce są kuliste, żółte z rumieńcem lub ciemnowiśniowe. Owoce czereśni do przechowywania się nie nadają (tab. 19).
Czereśnie
Owoc wiśni służy do bezpośredniego spożycia, lecz także jest cennym surowcem przerobowym na soki, mrożonki, syropy, dżemy, wina i kompoty, Drzewa wiśni są dostatecznie odporne na mrozy, owocują później niż czereśnie. Do przechowywania nie nadają się. Powszechnie znane odmiany wiśni podano w tab. 20.
Śliwki zależnie od odmiany mają różną wielkość,* kolor przeważnie ciemnofioletowy, rzadziej purpurowy lub żółty, skórka z woskowym nalotem. Pestka może odstawać lub nie odstawać od miąższu. Owoce służą do spożycia na surowo, na przetwory, jak susze, dżemy, powidła, nalewki, soki, wina, a nawet mają właściwości lecznicze. Najważniejsze odmiany przedstawiono w tab. 21.
Owoce w stanie świeżym nie mogą być przechowywane.
Brzoskwinie otrzymujemy z niewielkiego drzewka rosnącego w krajach Europy Południowej. Owoc jest duży, kulisty, z głęboką, jednostronną bruzdą. Skórka omszona, żółtozielona z rumieńcem. Miąższ białozielonkawy, przy pestce czerwony, bardzo soczysty, aromatyczny, o doskonałym smaku. Owoce brzoskwiń mają dużą wartość odżywczą i zdrowotną, zawierają substancje krwiotwórcze.
Do bardziej znanych odmian należy: Amsden, Triumf, Kron-selka Wczesna, Minionka. Owoce, głównie importowane z Rumunii i Bułgarii, ukazują się w handlu od połowy lipca do sierpnia.
Brzoskwinie — to owoce delikatne, trudne do transportu, nadają się tylko do bardzo krótkiego przechowywania (najwyżej do 12 dni). Nasiona (jądra) pestek używane są jako namiastka gorzkich migdałów.
Morele otrzymywane są z drzewa lub krzewu wymaga ją-
cego dużego nasłonecznienia i suchego klimatu. Owoc moreli jest kulisty lub owalny, skórka żółtopomarańczowa, miąższ żółty. Używany jest do spożycia na surowo, na susze i przetwory.
Do ważniejszych odmian należą: Węgierska Wczesna, Zalesz-czycka, Cukrowa Holuba, Moorpark, Luizeta. Owoce, importowane głównie z Rumunii, występują w handlu w sierpniu, są bardziej wrażliwe na transport od brzoskwiń.
Migdał jest pestkowcem z twardą, niejadalną, owłosioną owocnią. Jadalne nasiona, o charakterystycznym smaku, zawierają 40% tłuszczu i 20% białka. Nasiona i olejek migdałowy z nich otrzymywane są używane w cukiernictwie i w przemyśle kosmetycznym. Migdały występują w dwóch odmianach o słodkich i gorzkich nasionach.
Mango — to owoce podobne do dużej brzoskwini o twardej skórce i bardzo soczystym miąższu — lekki zapach żywiczny.
Do owoców jagodowych zaliczamy: winogrona, porzeczki, agrest, borówki, żurawiny, maliny, jeżyny, truskawki, poziomki, dziką różę, głogowce, jarzębinę, tarninę itp.
Winogrona są owocem krzewu pnącego zwanego winoroślą. Owoce są'kulistymi lub owalnymi jagodami barwy zielonej albo niebieskofioletowej. Winorośl jest rośliną wymagającą ciepłego i suchego klimatu oraz dużego nasłonecznienia, nie ma-natomiast specjalnych wymagań glebowych. Odmiany wcześniejsze dojrzewają w sierpniu, a późne nawet w październiku.
Prawie 80% światowych zbiorów przeznacza się na wyrób win, reszta spożywana jest w postaci świeżej i jako susz rodzynki.
W handlu naszym spotykamy najczęściej winogrona bułgarskie, rumuńskie i węgierskie. Owoce zależnie od stopnia dojrzałości mogą być przechowywane w temperaturze 0-f-5°C od 1 do 4 miesięcy.
Owoce porzeczki są jagodami czerwonymi, rzadziej białymi. Mają one głównie znaczenie przetwórcze na soki, wina, galaretki. Ponadto uprawiana jest porzeczka czarna, której owoce posiadają większe wartości dietetyczne wskutek znacznej zawartości cukrów i witamin. Owoce te nadają się głównie na przetwory. Nie nadają się do przechowywania, są wrażliwe na działanie promieni słonecznych i na transport.
Agrest jest jagodą okrągławą, barwy zielonej, żółtej lub czerwonej, owłosiony. Agrest ma dużą wartość dietetyczną i smakową oraz przydatność przetwórczą na kompoty, dżemy, galaretki, wina. Owoce niedojrzałe są odporne na transport i mogą być przechowywane do 3 tygodni; owoce dojrzałe są wrażliwe na transport i nie mogą być przechowywane dłużej niż 2-^3 dni.
Nazwą borówka obejmuje się trzy odmiany jadalne jagód:
borówkę bagienną, tzw. łochynię, o sinoczarnych owocach, kwaskowych, używaną na przetwory, głównie dżemy;
borówkę brusznicę, albo czerwoną, o czerwonych jagodach, bogatą w kwasy organiczne, sole mineralne, garbniki, witaminy, żelazo, używaną na przetwory;
borówkę czarną, zwaną czernicą lub czarną jagodą, o owocu czarnym z silnym nalotem woskowym, cenny produkt spożywczy zarówno w stanie surowym, jak i w przetworach, suszona — stosowana jako środek leczniczy.
Borówka brusznica i borówka czarna są artykułami eksportowymi.
Żurawiny są owocem jagodowym krzewu pełzającego rosnącego głównie na torfowiskach. Owoce — czerwone jagody — zawierają dużą ilość witaminy C oraz kwas benzoesowy. Owoce dojrzewają we wrześniu i w stanie zdatnym do spożycia mogą przetrwać na krzewie do kwietnia. Smak owoców jest bardzo kwaśny. Stosowane są do wyrobu soków, syropów, galaretek, kisieli itp. Owoce zbierane po przemrożeniu zawierają więcej cukrów i uważane są za lepsze jakościowo.
Owoce malin, zaliczane niekiedy do jagodowych, są jagodami rzekomymi, złożonymi z wielu drobnych, okrągłych pestkowców, osadzonych na wypukłym dnie kwiatowym. Owoce są czerwone, lekko jakby owłosione. Owoc maliny jest bardzo soczysty, zawiera niezbyt dużo cukrów. Owoce maliny są bardzo delikatne, nie nadają się do przechowywania, mają głównie znaczenie przetwórcze na konfitury, soki i nalewki.
Budowa owocu jeżyny podobna jest do budowy owocu maliny. Jest to wielopestkowiec złożony o barwie czarnej z sinym nalotem. Owoce jeżyn są bogate w witaminę C, służą głównie do celów przerobowych na soki, dżemy, marmolady.
Owoc truskawki jest jagodą pozorną, wielokrotną, złożoną z drobnych, twardych owoców tkwiących w zgrubiałym mięsistym dnie kwiatowym. Wyróżniają się one dobrym smakiem, aromatem i mają duże znaczenie spożywcze i przetwórcze.
Kształt owoców może być owalny, stożkowy, kulisty, sercowa-ty (rys. 43). Barwa miąższu białoróżowa, pomarańczowa, czerwona, wiśniowa, bordo, smak soczysty lub mączysty. Owoce dojrzewają od połowy czerwca do połowy lipca, są nietrwałe (można je przechowywać najwyżej 2—3 dni).
W handlu dzielimy truskawki zależnie od barwy na murzynki i czerwone o intensywnym zabarwieniu, średniej wielkości z przeznaczeniem głównie na przetwory, oraz na łososiowe i ananasowe o barwie jasnej z przeznaczeniem do bezpośredniej konsumpcji. Owoce w wyborze extra i I są przedmiotem eksportu.
Poziomka ma owoc pozorny, czerwony, mięsisty, wytworzony z wypukłego dna kwiatowego, na którym umieszczone są drobne orzeszki — właściwe owoce. Owoce poziomki są smaczne, aromatyczne, mają dużą wartość dietetyczną ze względu na wysoką zawartość witamin: A, Bh B2, C, soli mineralnych, zwłaszcza żelaza, i cukrów. Używane są w stanie surowym i na przetwory.
Owoce leśne odznaczają się silniejszym aromatem i większą zawartością cukrów.
Róża dzika, tzw. szypszyna, są to czerwonokoralowe owoce o średnicy ok. 10 mm; zawierają znaczne ilości mitaminy C i A oraz związki glikozydowe o działaniu uspokajającym, stanowią cenny surowiec przerobowy i leczniczy. Od 1950 r. prowadzone są plantacje róż owocodajnych o znaczeniu przemysłowym.
G ł o g o w c e zawierają wiele składników mineralnych, witaminę C oraz karoteny i związki flawonowe. Używane są do celów leczniczych oraz jako surowiec winiarski.
Jarząb pospolity ma owoce zwane jarzębiną zawierające cukry, znaczne ilości kwasów, składniki mineralne i pektyny. Owoce mają gorzki i cierpki smak, co ogranicza ich zastosowania przetwórcze. Używane są w przemyśle alkoholowym i lecznictwie.
Tarnina są to owoce tzw. tarki lub ciarki. Mają kształt ku-
listych ciemnogranatowych śliwek o dużej zawartości cukrów
i garbników. Stosowane są do wyrobu konfitur i dżemów, do pro-
dukcji win i wódek gatunkowych. . (
Owoce rokitnika zwyczajnego zawierają dużo kwasów, związki azotowe, karoteny i flawony, tłuszcze i znaczne ilości witaminy C. Stosowane są do wyrobu soków, galaretek i marmolad.,
Zawartość witamin w owocach leśnych przedstawiono w tab. 22.
Do owoców jagodowych południowych należą: pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty, banany, daktyle itp.
Owoc pomarańczy jest jagodą o zewnętrznej skórzastej owocni zawierającej olejki eteryczne. Miąższ soczysty zawiera witaminy C i B. Owoce spożywane są na surowo oraz są surowcem do różnych przetworów. Szlachetniejsze odmiany prawie nie zawierają pestek. W handlu występują owoce importowane z Włoch, ZSRR (Krym) i Hiszpanii głównie w okresie grudzień — maj. W warunkach chłodniczych pomarańcze mogą być przechowywane do 2 miesięcy.
Owoc cytryny jest wielokomorową jagodą, której zewnętrzna skórzasta owocnia koloru jasnożółtego zawiera silne olejki eteryczne. Soczysty miąższ zawiera witaminy A, B, C oraz kwas cytrynowy. Owoce są zbierane 2-^-3 razy w roku. Kształt owocu jajowaty o długości do 8 cm. Miąższ soczysty o cierpko-kwaśnym smaku podzielony, jest na cząstki, zawierające twarde pestki nasienne.
Cytryny importowane są w stanie niedojrzałym, a dojrzałość spożywczą osiągają podczas transportu i przechowywania. Owoce sprzedawane nie powinny zawierać żadnych plam, nierówności i uszkodzeń skórki. Importowane są głównie z Włoch i Hiszpanii w okresie grudzień — wrzesień.
Owoce mandarynki są kulistymi jagodami, nieco spłaszczonymi, o bardzo delikatnym smaku i zapachu. Skórka owocu łatwo oddziela się 'od miąższu, który rozpada się na segmenty. Owoce mandarynki zawierają witaminę B! i C. Używane są do spożycia na surowo i na przetwory, a importowane z Włoch i ZSRR.
Owoce grejpfruta są dużą kulistą jagodą o średnicy do 15 cm, koloru jasnocytrynowego, z bardzo soczystym miąższem, o gorzkawym smaku. Owoce zawierają witaminę B, i C oraz gorzkie substancje pobudzające apetyt. Używane są do wyrobu soku, wyciśnięty miąższ służy jako pasza.
Owoc banana jest jagodą kształtu trój- lub czworograniastego lekko zakrzywionego, o owocni grubej, skórzastej. Dojrzałe owoce zawierają skłodki miąższ (do 20% cukrów). Owoce banana są smaczne, odżywcze, łatwo strawne. W stanie niedojrzałym mają barwę zieloną, niezupełnie dojrzałe — zielonożółtą, dojrzałe — żółtą. Plamy ciemne na skórce oznaczają psucie się miąższu. Transportowane są w stanie niedojrzałym (zielone), dojrzewają w doj-rzewalniach portowych. Owoc dojrzały powinien być natychmiast oddany do konsumpcji. Importowane są głównie z Kuby i Ameryki Pd. w okresie maj — wrzesień.
Daktyle — to jagody palmy daktylowej. Kolor mają żółto-brązowy, miąższ mięsistomazisty o miodowym smaku — w handlu przeważnie suszone lub prasowane. Zawierają duży procent cukrów (54—76%).
Granaty — to okrągłe owoce drzew podzwrotnikowych o mocnej skórce i soczystym miąższu z licznymi nasionami.
Kawony albo arbuzy są jagodą rośliny dyniowatej 0 grubej,