RODZAJ PRÓBEK
Wyróżniamy następujące rodzaje próbek:
— próbka pierwotna jest to próbka pobrana z jednego l miejsca danej partii towaru; próbek tych pobieramy kilka lub
kilkanaście z różnych miejsc danej partii towaru,
próbka ogólna — tym określeniem nazywamy wszystkie pobrane próbki pierwotne z danej partii towaru,
próbka średnia — to próbka pobrana z próbki ogólnej w taki sposób, aby najlepiej reprezentowała partię towaru,
próbka laboratoryjna — to część próbki średniej, którą poddajemy badaniu instrumentalnemu.
Z próbki średniej pobieramy kilka sztuk próbek i poddajemy je badaniu. Liczba próbek poddana badaniu powinna być zgodna z postanowieniami normy i składać się z trzech kompletów przeznaczonych dla dostawcy, odbiorcy i branżowej komisji rzeczoznawców.
Próbki pobieramy w magazynach producenta, w magazynach odbiorcy, a niekiedy wprost ze środków transportu, w okolicznościach takich, jak wprowadzenie towaru do obrotu, odbiór towaru przeznaczonego do magazynowania, okresowa kontrola zakładu wytwórczego, podejrzenie o złą jakość towaru, nieprawidłowa deklaracja lub oznakowanie, wypadki zatruć.
Pobieranie próbek może być urzędowe, np. przez PIH, komisyjne — z udziałem przedstawicieli dostawcy i odbiorcy, indywidualne — przez osoby upoważnione przez dostawcę lub odbiorcę. Z pobrania każdej próby sporządza się protokół.
Technika pobierania próbek jest różna dla różnych towarów. Do pobierania próbek służą specjalne przyrządy. Na przykład do pobierania towarów płynnych używamy najczęściej pipety zwykłej lub kalibrowanej. Do pobierania próbek z towarów sypkich używamy różnej wielkości rurek zgłębnikowych (rys. 9). Próbki z towarów o konsystencji kremowej pobieramy również zgłębnikami, jeśli zaś konsystencja jest bardzo ścisła, a chcemy pobrać próbki nie tylko z powierzchni, lecz i z wewnątrz, używamy do tego celu specjalnych świdrów. Ponadto do pobierania próbek służą przyrządy pomiarowe: centymetr, waga, narzędzia tnące i inne. Rodzaj i sposób użycia narzędzi do pobierania próbek określa odpowiednia norma.
Rys. 9. Zgłębniki do pobierania próbek: a) laskowy, b) workowy, .c) wagowy
Oto przykład pobierania próbek z towarów sypkich. Zgodnie z normą z określonej liczby worków danej partii towaru pobieramy produkt za pomocą sondy zgłębnikowej. Staramy się przy tym pobierać produkt z różnych punktów worka: z dna, z boku, z powierzchni. Wszystkie te próbki pierwotne starannie mieszamy, otrzymując w ten sposób próbkę ogólną. Następnie z próbki ogólnej usypujemy stożek, dzielimy go na cztery trójkąty. Dwa przeciwległe trójkąty odrzucamy, pozostałość mieszamy otrzymując próbkę średnią. Wielkość próbki średniej jest różna i zależy od wielkości partii towaru.
Pobieranie próbek średnich z produktów stałych
w kawałkach lub większych bryłach (węgiel, koks, ruda) wymaga uprzedniego ich rozdrobnienia na ziarna o średnicy nie większej niż 25 mm. Rozdrobnioną próbę ogólną starannie mieszamy i usypujemy w stożek. Stożek ten należy spłaszczyć i podzielić na cztery symetryczne części. Części przeciwległe odrzucamy, pozostałe rozdrabniamy i mieszamy powtórnie. Czynność tę powtarzamy tak długo, aż otrzymamy żądanej wielkości próbkę laboratoryjną o średnicy ziaren od 0,1 do 0,2 mm.
Przed pobraniem próbki z produktów ciekłych (mleko, olej, benzyna) próbkę ogólną starannie mieszamy, a następnie pobieramy z niej próbkę laboratoryjną o wielkości przewidzianej normą.
Do badania instrumentalnego najczęściej nie pobieramy całej próbki średniej, lecz jej część, zwaną próbką laboratoryjną. Próbkę laboratoryjną otrzymujemy w ten sposób, że próbkę średnią usypujemy znowu w stożek, dzielimy na cztery trójkąty, dwa przeciwległe stanowią próbkę laboratoryjną. Czynność tę powtarzamy, jeśli otrzymana próbka byłaby zbyt duża.
Próbki przeznaczone do analizy powinny być podawane anonimowo, aby dokonujący analizy pracownik nie sugerował się jakimikolwiek innymi względami.
Próbki pobieramy do naczyń czystych, suchych, bez zapachu. Mogą to być naczynia szklane, porcelanowe, blaszane, torebki i naczynia z folii, torebki papierowe, czysty papier. Jeśli naczynia, w których przechowujemy próbki, zamykamy korkami, korki powinny być uprzednio wygotowane i wysuszone.
Do naczynia z próbką przytwierdzamy kartkę, na której znajduje się protokół probierczy. Protokół probierczy zawiera: nazwę i adres dostawcy, nazwę towaru, datę i miejsce pobrania próbki, numer próbki i numer transportu, z którego pobrano próbkę, numer i datę dokumentu, na podstawie którego przyjęto towar, temperaturę i wilgotność otoczenia w chwili pobierania próbki.
Próbki powinny być zabezpieczone przed naruszeniem przez plombowanie zamknięć naczyń, w których się znajdują. Ponadto chronimy je przed zniszczeniem, stosując takie same metody, jak przy przechowywaniu towaru, z którego pobraliśmy próbkę. Niekiedy o sposobie przechowywania próbek stanowi norma.
Po wykonaniu badania próbki sporządza się protokół zawierający wyniki badań.