Sole mineralne
Pochodzą głównie z surowców podstawowych. Jedynie przy wytwarzaniu produktów z warzyw i grzybów dodaje się w celu poprawienia ich smaku soli kuchennej, a przy utwardzaniu owoców — związków wapnia. W innych przypadkach wprowadzać soli mineralnych nie wolno.
Brak soli mineralnych w pożywieniu lub wadliwa gospodarka nimi powoduje chorobę zwaną krzywicą. Gospodarkę solami mineralnymi
reguluje głównie witamina D. Brak jej powoduje, że związki wapnia nie są przyswajalne, lecz wydalane z organizmu.
Sole zużywane są do budowy kości (głównie sole wapnia i fosforu). Ponadto występują w postaci roztworu w osoczu krwi i wchodzą w skład różnych tkanek. Spełniają również funkcję regulatorów wielu procesów życiowych.
Sole mineralne występujące w przetworach wchodzą w skład tzw. p o-p i o ł u (pozostałości po spaleniu). Przeważają sole o charakterze zasadowym (sole słabych kwasów i mocnych zasad). Spełniają one bardzo ważną rolę w organizmie, ponieważ regulując jego odczyn nie pozwalają na zakwaszenie organizmu.
W procesie trawienia tłuszczów i białek powstają związki o charakterze kwaśnym. Gdyby w organizmie nie było soli zasadowych neutralizujących kwaśny odczyn, nastąpiłaby nadkwasota i zatrucie organizmu.
Potas i sód biorą udział w regulowaniu ilości wody w organizmie. Stosunek między obu pierwiastkami wynoszący 0,8 : 1 zapewnia dobrą gospodarkę wodną. Brak sodu zwiększa wydalanie wody.
Żelazo pochodzące z przetworów jest łatwo przyswajalne. Wchodząc w skład hemoglobiny, która bierze główny udział w wymianie tlenu i dwutlenku węgla w organizmie, żelazo odgrywa bardzo ważną rolę przy powstawaniu czerwonych ciałek krwi.