SPIRYTUS
Spirytusem surowym nazywamy produkt destylacji odfermentowanych zacierów lub brzeczek alkoholowych uzyskanych z melasy, ziemniaków, zbóż i innych produktów rolnych (PN-74/A--79523). Obecnie wytwarzany jest spirytus surowy M z melasy ispirytus surowy rolniczy Rz ziemniaków, zbóż i innych produktów rolnych. Spirytus rolniczy z żyta przeznaczony jest do wyrobu wódki starki, spirytus rolniczy z żyta. pszenicy, jęczmienia, owsa, kukurydzy lub z ich mieszanin służy do produkcji wódek żytnich i wyborowych eksportowych.
Produkcja spirytusu z ziemniaków polega na parowaniu w celu uwolnienia skrobi, zacieraniu (scukrzaniu skrobi za pomocą słodu), fermentowaniu zacieru i odpędzaniu spirytusu za pomocą destylacji. Jeżeli surowcem jest melasa, proces produkcji polega na przygotowaniu brzeczki przez rozcieńczenie wodą, dokonaniu fermentacji za pomocą drożdży oraz oddestylowaniu spirytusu.
Spirytus surowy powinien być przezroczysty, bez osadu i zmętnienia, bezbarwny (dopuszczalny odcień żółtawy lub zielonkawy),
0 swoistym zapachu i smaku charakterystycznym dla przerobionego surowca. Rektyfikacja spirytusu surowego oparta jest na wielokrotnej destylacji frakcjonowanej i ma na celu pozbawienie produktu zanieczyszczeń chemicznych, tzw. przedgonów (związki o niższej temperaturze wrzenia niż spirytus, np. aldehydy, estry, metanol) i niedogonów (związki o wyższej temperaturze wrzenia niż spirytus, np. kwasy organiczne, acetal, alkohole butylowy i amylowy). Ostateczną zawartość obcych związków w spirytusie rektyfikowanym określają normy przedmiotowe.
Ubocznymi produktami gorzelnictwa są: wywar ziemniaczany używany na paszę, wywar melasowy przerabiany na nawóz potasowy, składniki przedgonu i niedogonu, tzw. fuzle, stosowane w przemyśle chemicznym do produkcji estrów zapachowych.