Sposoby produkcji wina
Wino można produkować przez odfermentowanie moszczów winiarskich, uzyskanych z miazgi owocowej, lub odfermentowanie miazgi owocowej i oddzielenie uzyskanego młodego wina.
W Polsce przyjął się pierwszy sposób, chociaż produkcja win na drodze odfermentowania miazgi owocowej ma wiele cech dodatnich, powodując lepsze wyekstrahowanie barwników zawartych w owocach oraz związków aromatycznych spowodowane zwiększoną rozpuszczalnością w wytworzonym alkoholu.
Nie bez znaczenia jest również zwiększona wydajność z odfermentowanej miazgi i lepsze klarowanie się wina.
Stosowana w Polsce maceracja (podfermentowanie miazgi), jako zabieg przygotowujący miazgę do tłoczenia, pozwala częściowo uzyskać wyżej wymienione korzyści.
Należy podkreślić, że kierowanie fermentacją w miazdze jest trudniejsze i wymaga większego doświadczenia.
Wino z moszczów może być produkowane metodą okresowej lub ciągłej fermentacji winiarskiej.
Przy okresowej fermentacji winiarskiej jako podstawowego surowca używa się: świeżych nie konserwowanych moszczów, pobieranych bezpośrednio z produkcji (metoda tzw. bezpośrednich nastawów), moszczów konserwowanych najczęściej za pomocą S02, pobieranych z magazynów w miarę potrzeby przez cały rok, soków odtworzonych z półkoncentra-tów owocowych lub koncentratów.
Przy okresowej fermentacji wszystkie etapy jej cyklu odbywają się w jednym zbiorniku. Co pewien okres napełnia się go przygotowanym nastawem, prowadzi się w nim fermentację i obciąga z niego odfermentowane wino. Po skończonym cyklu i umyciu zbiornika wymienione czynności są powtarzane.
Ciągła fermentacja winiarska polega na ciągłym dopływie przygotowanego nastawu, ciągłej fermentacji i ciągłym odbiorze odfermentowanego młodego wina.
Produkcja wina metodą bezpośrednich nastawów, tj. z moszczów bez ich konserwowania, wymaga zwiększonej ilości zbiorników fermentacyjnych i zbiorników do leżakowania z pominięciem zbiorników magazynowych na moszcz. Pozwala ona otrzymać wina lepszej jakości w związku z możliwością dłuższego leżakowania. W praktyce metoda ta jest rzadko stosowana. Częściej w użyciu jest metoda zmodyfikowana, polegająca na odfermentowaniu ekstraktu cukrowego moszczu z zachowaniem wybiórczych warunków odfermentowania i przechowaniu odfermentowanych moszczów w zbiornikach magazynowych przy zawartości S02 około 0,010/n. Z moszczów tych w późniejszych okresach sporządza się nastawy.
Sposób ten nadaje się do stosowania z tym jednak, że odfermentowanie musi się odbywać przy zaszczepieniu moszczu matką drożdżową i warunki przechowywania po odfermentowaniu wyeliminują możliwość fermentacji octowej, a osady będą usuwane.