UBYTKI TOWAROWE
W magazynach zachodzą często sytuacje powodujące powstawanie niedoborów ilościowych w produktach. Niedobory te nazywamy ogólnie ubytkami towarowymi, przy czym zależnie od przyczyn powstawania mogą to być ubytki naturalne i ubytki nadzwyczajne. Ubytki te stanowią różnicę między ilością przyjętą do magazynu a faktycznym stanem magazynowym, po uwzględnieniu udokumentowanych rozchodów. 1
Ubytki naturalne powstają w związku z właściwościami przechowywanych towarów oraz z powodu różnych czynności związanych z manipulowaniem tymi towarami. Do najczęstszych przyczyn powstawania ubytków należą: parowanie, wysychanie, ulatnianie się, a także rozkurcz, rozlewanie*, wsiąkanie, przyleganie itp. Ubytki naturalne tego rodzaju występują przy przechowywaniu mięsa, jaj, serów, warzyw, pieczywa, skór, wełny, farby itp. Niektóre artykuły przenikają do opakowania, np. tłuszcze, pokosty.
Przenikają również przez niezbyt szczelne opakowanie związki lotne niektórych produktów, np. kawy, pieprzu, zapach mydła toaletowego, zapach perfum, co powoduje utratę charakterystycznego aromatu. Również dzielenie, rozważanie czy rozlewanie produktów w magazynach powoduje pewien naturalny ubytek.
Dla zapobieżenia powstawaniu ubytków należy przestrzegać przepisów magazynowych, określających warunki przechowywania różnych artykułów, jak temperatura, wilgotność, szybkość przepływu powietrza, sposób ułożenia na półkach, rodzaj opakowania itp. Odpowiednie przepisy regulują wysokość ubytków naturalnych podając dopuszczalne ich wielkości dla poszczególnych towarów, zależnie od pory roku, warunków przechowywania i czasu składowania. Normy ubytków nie dotyczą jedynie artykułów tdostarczanych w specjalnych hermetycznych opakowaniach jednostkowych z wykazaną wagą na opakowaniu. Normy ubytków podawane są w procentach. Ilości ubytków przekraczające dopuszczalny procent dla danego towaru traktuje się jako ubytki zawinione przez pracowników magazynowych wskutek niewłaściwego obchodzenia się z towarem.
Przekroczenie terminów gwarancyjnych oznaczonych na niektórych towarach powoduje straty objęte nazwą ubytków jakościowych. Towary takie albo należy wycofać ze sprzedaży jako przeterminowane, albo zbadać pod względem przydatności i dopuścić do obrotu jako towary w niższym gatunku.
Ubytki nadzwyczajne spowodowane są zwykle wypadkami losowymi, jak pożar, kradzież, powódź.