A A A

WARZYWA I ICH PRZETWORY

OWOCE PODZIAŁ I ZNACZENIE OWOCÓW DLA CELÓW SPOŻYWCZYCH Owoce są produktem bardzo zdrowym iw odżywianiu ludności odgrywają dużą rolę. Stanowią znaczne źródło witamin, wpływają wzmacniająco na uzębienie, zmniejszają ciśnienie. Po­nadto owoce stanowią cenny surowiec dla różnych wyro­bów domowych, jak kompoty, sałatki, szarlotki, powidła, konfi­tury, soki oraz surowiec dla przemysłu wytwarzającego dżemy, syropy, susze, mrożonki, marmolady, galaretki, pasty itp. Podział owoców można przeprowadzać stosując różne kryteria. Pod względem botanicznym owoce podzielić może­my na ziarnkowe, pestkowe, łupinowe, jagodowe. Z uwagi na znaczenie gospodarcze możemy wyod­rębnić owoce uprawiane przez człowieka oraz owoce leśne, wystę­pujące na terenach leśnych, śródleśnych i przyleśnych w stanie dzikim lub zdziczałym. Owoce te, pozyskiwane przez człowieka, są spożywane w stanie surowym lub używane do przerobów. W częściach jadalnych owoców występuje woda, cukry, kwasy, błonnik, garbniki, związki mineralne i witaminy A w postaci ka­rotenu, Bi, B2 i C. Zawartość poszczególnych składników jest różna i zależy od rodzaju owoców, gatunku, okresu zbioru, dojrzałości (tab. 16). Owoce posiadają skórkę, miąższ, owocnię (gniazdo nasienne), szypułkę i kielich. Zależnie od rodzaju owoców różne części mogą być jadalne, np. w ziarnkowych częścią jadalną jest miąższ, po­dobnie ' zresztą w jagodowych i pestkowych, ale w łupinowych częścią jadalną jest nasienie łącznie z zarodkiem. Do owoców ziarnkowych należą jabłka i gruszki, do pestkowych — wiśnie, czereśnie, śliwki, morele, brzoskwinie, migdały, do jagodowych — winogrona, porzeczki, agrest, borówki, żurawiny, jagody czarne, do łupinowych — orzechy. Ponadto wspomnieć należy, że istnieją owoce jagodowe złożone, np. maliny, jeżyny, oraz jagodowe po­zorne, np. truskawki, poziomki.