WIADOMOŚCI WPROWADZAJĄCE DO TOWAROZNAWSTWA SPOŻYWCZEGO
Artykuły spożywcze stanowią przeważnie mieszaninę różnych związków chemicznych o skomplikowanej budowie. Ze względu na pochodzenie rozróżniamy artykuły spożywcze pochodzenia zwierzęcego, roślinnego oraz pochodzenia mineralnego. Z uwagi na konsystencję towary spożywcze dzielimy na stałe, półpłynne i płynne.
Artykuły spożywcze dostarczają organizmowi człowieka niezbędnego materiału zarówno do budowy, jak i odbudowy tkanek. Pokarmy dostarczają organizmowi materiałów koniecznych do różnych funkcji życiowych i wyzwalają energię w postaci ciepła.
Artykuły spożywcze, które przyczyniają się do powstawania
energii cieplnej i energii mięśni, nazywamy pokarmami energe-
tycznymi. Artykuły spożywcze, które budują i regenerują tkanki
organizmu, są pokarmami budulcowymi (ochronnymi). Wreszcie
pokarmy regulujące przemianę materii są składnikami regulują-
cymi funkcje organizmu. ,
Artykuły żywnościowe możemy również podzielić na organiczne i nieorganiczne, biorąc pod uwagę różnicę w ich składzie chemicznym. Zadaniem więc artykułów spożywczych jest nie tylko budowa tkanek czy przemiana materii, ale także dostarczanie energii organizmowi. Im więcej różnych skomplikowanych czynności umysłowych ma wykonać człowiek, im cięższą pracę mają wykonać jego mięśnie, tym więcej zużyje on energii i tym więcej musi spożyć żywności o odpowiednim doborze jakościowym.