Zamrażanie immersyjne
Odbywa się przez umieszczenie produktu przeznaczonego do mrożenia w niezamarzającym płynie, chłodzonym przez parownik zanurzony w nim. Czas mrożenia jest krótki. Wadami tego sposobu są:
1) trudności zachowania higieny zamrażania,
trudności doboru płynu o dostatecznie niskiej temperaturze zamrażania, a jednocześnie nieszkodliwego dla produktu i konsumenta,
trudność w oczyszczaniu parownika z osadzonych substancji wytrąconych z roztworów.
Do mrożenia warzyw używa się roztworu soli, owoców zaś — roztworu cukru. Roztwory cukru mają jednak dużą lepkość, co utrudnia pracę. Natomiast roztwór soli i alkoholu może być przykładem wieloskładnikowego roztworu oziębiającego. Obecnie, w związku z zastosowaniem do pakowania tworzyw sztucznych, umożliwiających uzyskanie idealnej szczelności, oraz dzięki próżniowej metodzie pakowania, przy której opakowanie może dokładnie przylegać nawet do nieregularnych kształtów, istnieje możliwość użycia jako kąpieli oziębiających dowolnych roztworów, gdyż nie będą one miały wpływu na produkt.
Przy tym typie zamrażania stosuje się również zamrażanie natryskowe, w którym produkt jest obmywany roztworem mrożącym, tłoczonym do dysz przez pompy pobierające roztwór w dolnej części zamrażal-ni, w której oziębiony jest przez parownik.