Główna
Towaroznawstwo jest nauką, której przedmiotem jest znajomość towarów, a zwłaszcza poznanie czynników wpływających na jakość, czyli na stopień użyteczności towarów. Miarą użyteczności towarów jest ich zdolność zaspokajania określonych potrzeb ludzkich.
Jakość towaru zależy od wielu czynników. Surowiec, proces technologiczny, warunki otoczenia, opakowania i transport wywierają zasadniczy wpływ na właściwości gotowych wyrobów. Ponieważ zadaniem towaroznawstwa jest ocena jakości towarów, w związku z tym towaroznawstwo zajmuje się przede wszystkim:
pochodzeniem i sposobem otrzymywania towarów,
użytecznością towarów,
warunkami otoczenia, które wpływają na jakość towarów,
metodami ochrony towarów przed zniszczeniem,
opakowaniem, transportem i przechowywaniem towarów,
metodami badania towarów,
kryteriami oceny jakości towarów, i
odbiorem jakościowym towarów.
Towaroznawstwo jako nauka stosuje własne metody badań. Korzysta także z metod badawczych tych nauk, z którymi się wiąże, szczególnie chemii, fizyki, mechaniki, elektroniki, nauk biologicznych (biochemii, mikrobiologii, botaniki, zootechniki i ichtiologii).
Znajomość tych nauk i metod badań umożliwia poznanie cech towarów, które mają decydujący wpływ na ich jakość. Szczególne znaczenie dla towaroznawstwa ma znajomość chemii, a zwłaszcza chemii analitycznej. W nauce towaroznawstwa wiele bowiem uwagi poświęca się budowie i składowi chemicznemu towarów. Znajomość fizyki, mechaniki i elektroniki staje się niezbędna w posługiwaniu się instrumentami, urządzeniami i aparaturą laboratoryjną, służącą do badania i oceny jakości towarów. Znajomość różnych gałęzi fizyki jest konieczna w ocenie jakości np. wyrobów metalowych, elektrycznych, ceramicznych, włókienniczych.
W życiu codziennym mamy do czynienia również z produktami, w których zachodzą określone procesy biologiczne wpływające na jakość tych produktów. Znajomość tych procesów jest niezbędna nie tylko do oceny jakości omawianych towarów, ale i przy ich przechowywaniu. Bez podstawowych wiadomości z biochemii, mikrobiologii, botaniki, zoologii i ichtiologii nie można dokonywać oceny, racjonalnie przechowywać i użytkować takich towarów, jak warzywa, owoce, mięso, ryby, zboża i inne.
Towaroznawstwo wiąże się również z ekonomią stosowaną, a zwłaszcza z ekonomiką, organizacją i techniką handlu, oraz korzysta z metod stosowanych w ekonomice.
Od dobrej znajomości towaroznawstwa i właściwego pojęcia jego roli zależy jakość wykonywanych badań towarów, właściwe przechowywanie masy towarowej oraz zrozumienie, że systematyczna i rzetelna praca w służbach' towaroznawczych i innych dziedzinach handlu ma decydujący wpływ na racjonalną gospodarkę majątkiem społecznym.
Towaroznawstwo dzieli się na dwie duże grupy: towaroznawstwo spożywcze i towaroznawstwo przemysłowe. Podstawą istniejącego podziału towaroznawstwa jest podział towarów na spożywcze i przemysłowe *.
Zarówno towaroznawstwo spożywcze, jak i towaroznawstwo przemysłowe dzieli się na towaroznawstwo poszczególnych grup
towarowych. W towaroznawstwie spożywczym wyróżnia się np. towaroznawstwo owoców i warzyw, zbóż i przetworów zbożowych, produktów mięsnych, mleczarskich i innych. Towaroznawstwo przemysłowe dzieli się np. na towaroznawstwo włókiennicze, wyrobów ceramicznych, chemicznych, elektrycznych, papierniczych i innych. Towaroznawstwo grup towarowych nosi nazwę towaroznawstwa branżowego.