GRZYBY
Grzyby stanowią rośliny cudzożywne. Nie przyswajają dwutlenku węgla z powietrza, gdyż nie posiadają ciałek zieleni. Obejmują grupy: pasożytów, roztoczy i symbiontów.
Większość grzybów to symbionty, współżyjące z korzeniami drzew leśnych, dlatego grzyby nie mogą rosnąć poza lasem, co stanowi istotne utrudnienie w ich sztucznej uprawie.
Pod względem użytkowym grzyby dzielimy na jadalne, niejadalne i trujące. Grzyby jadalne są dzielone według wartości gospodarczej na grzyby pierwszorzędnej, drugorzędnej i trzeciorzędnej jakości.
W systematyce roślin grzyby występują w dwóch klasach: workowców (piestrzenica, smardz stożkowaty, trufla, pistrzak biały) i podstawczaków (pozostałe).
Grzyb składa się z grzybni, owocnika i zarodnik/.*. Grzyby zawierają wiele cennych składników w postaci białka, tłuszczu, cukrów, soli mineralnych oraz witamin: Bu B2, B8, D, E, K, C.
Charakterystykę ważniejszych grzybów przedstawiono w tab.
Przemysłowe wykorzystanie grzybów jest dość trudne, gdyż źle znoszą transport, a w niektórych wypadkach ich przewożenie jest wręcz niemożliwe.