KLASYFIKACJA PORCELANY
Porcelanę zdobioną dzielimy na 23 klas y. Klasy od 7 do 23 występują w wyrobach gatunku I, klasy od 1 do 6 w wyrobach gatunku II. Wyrobów gatunku III nie zdobi. się. Klasy różnią się między sobą techniką zdobienia, rodzajem wzorów i rodzajem użytych farb. W klasyfikacji porcelany stosujemy metodę punktową.
Liczba punktów przyznanych danemu zdobieniu zależy od stosowanej techniki zdobienia, rodzaju wzoru i rodzaju użytych jarb. Wyższą ocenę punktową uzyskuje np. zdobienie ręczne niż kalkomania. Wzory takie, jak girlandy, kwiaty, gałązki, trawy, monogramy, relief, tapeta czy sztafaż, są znacznie wyżej cenione niż paski. Paski wykonane farbą lub złotem również oceniane Są różną ilością punktów, np. pasek szerokości 5 mm wykonany farbą uzyskuje 5 punktów, wykonany złotem błyszczącym zawierającym ok. 10% czystego kruszcu — 8 punktów, wykonany złotem matowym o zawartości ok. 16% czystego kruszcu — 13 punktów. Maksymalna ilość punktów, jaką może otrzymać zdobiona porcelana, wynosi 100. Wyrób, który otrzymał od 97 do 100 punktów zaliczamy do najwyższej klasy — 23.
Na wartość rynkową wyrobów porcelanowych ma wpływ także fason, w jakim zostały one wykonane. Mamy fasony trudniejsze w wykonaniu, jak Charlotta, Maria Teresa, Fryderyka, i proste, jak Helena, Elżbieta, Ewa, Miriam i inne .