OPAKOWANIA MLEKA
Mleko spożywcze przeznaczone do sprzedaży detalicznej rozlewane jest w mleczarniach do butelek na automatycznych maszynach dozujących. Butelki przed napełnieniem mlekiem powinny być myte wodą z sodą, wypłukane czystą wodą i odsączone. Po rozlaniu mleka butelki są zamykane kapslem aluminiowym z wytłoczoną nazwą rozlewni i datą rozlewu (PN-64/A-86043).
Mleko spożywcze przeznaczone do sprzedaży miarowej r wane jest do wielolitrowych konwi cynowych lub aluminiowych. Konwie powinny być zaplombowane, a po wyczerpaniu mleka dokładnie wymyte i wysuszone.
Mleko w proszku pakowane jest w torby z polietylenu wkładane w kartony. Jest to produkt bardzo higroskopijny i musi być należycie zabezpieczony przed działaniem wilgoci.
Mleko skondensowane pakowane jest wpuszki blaszane z białej blachy, które po usunięciu powietrza są lutowane dla uzyskania dużej hermetyczności. Ponadto jest również pakowane w specjalne tuby aluminiowe.