ZASADY RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Prawidłowe odżywianie powinno uwzględniać nie tylko kaloryczność pokarmów, ale również ich skład chemiczny. Prawidłowe żywienie powinno dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników we właściwych proporcjach. Jeśli założymy, że podstawowa przemiana materii zużywa na dobę 1600 kcal, to możemy obliczyć zapotrzebowanie dobowe organizmu człowieka przy uwzględnieniu właściwych składników pokarmów, oczywiście biorąc pod uwagę wiek, płeć i spełniane czynności. Przy spożywaniu 3 posiłków dziennie śniadanie powinno dostarczyć 35% kalorii, obiad 40%, kolacja 25% kalorii.
W każdym posiłku powinna być właściwie rozłożona proporcja białka zwierzęcego i roślinnego, uzupełniona zestawem cukrów i tłuszczów. Konieczne jest wprowadzanie warzyw, surówek i owoców. Zestaw potraw z warzyw powinien być tak pomyślany, aby uwzględniał warzywa z różnych grup, warzywa bogate w witaminy i w karoteny. Ważne jest także wykorzystanie warzyw i owoców sezonowych, a w zimie — mrożonek. Żywienie racjonalne — to umiejętne zaspokajanie wszystkich potrzeb pokarmowych człowieka.
Planowanie racjonalnego żywienia powinno obejmować poszczególne dni, a w ciągu dnia — poszczególne posiłki. Prowadząc racjonalne żywienie układamy jadłospisy w taki sposób, aby potrawy uwzględniały różne smaki, były różnorodne ood względem barwy, dobrane pod względem konsystencji i spożywane we właściwej temperaturze o właściwej porze.