ZMECHANIZOWANY SPRZĘT DOMOWY
LODÓWKI
Lodówką nazywamy chłodziarkę elektryczną lub gazową hermetycznie zamykaną, chłodzoną mechanicznie szafkę. Lodówki różnią się pojemnością i mechanizmem chłodzenia. Nasz przemysł produkuje lodówki domowe o pojemności od 20 do 180 1.
Wyróżniamy dwa typy mechanizmów chłodzących — sprężarkowy i absorpcyjny. W obu typach lodówek czynnik chłodzący (amoniak lub freon) krąży w zamkniętym obwodzie. Krążenie to odbywa się albo na skutek pracy silnika elektrycznego i sprężarki, albo na skutek podgrzewania prądem elektrycznym lub gazem.
W lodówce sprężarkowej (rys. 81) silnik poruszając tłok kompresora zasysa pary substancji chłodzącej i tłoczy (spręża) je do skraplacza. Pary substancji pod wpływem ciśnienia skraplają się i jako ciecz wypełniają część obwodu krążenia znajdującą się na zewnątrz komory chłodniczej. Zawór rozprężny przepuszcza stopniowo ciecz do drugiej części obwodu, gdzie jest niskie ciśnienie. Niskie ciśnienie powoduje gwałtowne parowanie cieczy. Parowanie
Zbiornik
zaś cieczy związane jest z pobieraniem ciepła z otoczenia, czyli chłodzeniem.
W lodówkach absorpcyjnych (rys. 82) woda destylowana bogata w roztwór amoniaku jest podgrzewana grzałką elektryczną lub gazem w warniku. Z warnika pary amoniaku przedostają się do skraplacza żeberkowego, zubożony zaś w amoniak roztwór z warnika przedostaje się, na zasadzie naczyń połączonych, do absorbera. Amoniak skroplony w skraplaczu przepływa do parownika, gdzie pod wpływem niskiego ciśnienia paruje pobierając ciepło z otoczenia, a więc chłodzi. Parownik znajduje się wewnątrz komory chłodniczej. Z parownika amoniak jest pochłaniany przez zubożały roztwór w absorberze. Wzbogacony teraz roztwór ścieka do zbiornika. Ze zbiornika roztwór przedostaje się znowu do warnika.
Lodówki sprężarkowe są bardziej wydajne i pobierają mniej prądu niż lodówki absorpcyjne.
Zainstalowany w lodówkach termoregulator pozwala na samoczynne włączanie się i wyłączanie lodówki i utrzymanie przez to stałej temperatury wewnątrz szafki.
Komora wewnętrzna wyposażona jest w półki druciane i szklane, pojemniki na żywność, wanienkę do lodu, tackę do skroplin oraz w żarówkę oświetlającą wnętrze. Wnęka w drzwiach lodówki przystosowana jest do przechowywania butelek, jaj i innych produktów. Szczelne zamknięcie lodówki zapewnia uszczelka gumowa i zamek zatrzaskowy.
Odbiór jakościowy lodówki polega na sprawdzeniu:
— mrożenia lodówki, uzyskiwanych niskich temperatur,
— hałaśliwości lodówki (praca lodówki nie powinna być słyszalna poza momentem włączania i wyłączania się),
— szczelności drzwi (paski papieru przymknięte w drzwiach lodówki nie powinny się dać łatwo wyciągnąć),
łatwości zamykania i otwierania się drzwi,
działania pokrętła termoregulatora,
— staranności wykończenia wnętrza i estetycznego wyglądu zewnętrznego (PN-52/M-04600).
Lodówki transportuje się luzem, magazynuje się w pomieszczeniach suchych, przestronnych. Przy przenoszeniu lodówek należy unikać wstrząsów.